Helene

2018

Sijainti: Kuninkaantammi, Helsinki

Suunnitteluala: Asuntosuunnittelu

Laajuus: 8 730 m2

Tilaaja: EKE-Rakennus Oy

Yhteistyökumppanit: Koskisen Oy (Puu­ele­ment­ti­toi­mit­ta­ja), Sweco Oy (Rakennesuunnittelu), Lumire Oy (Visualisoinnit)

Status: Kilpailuehdotus

Nakyma%20luoteesta.jpg-me
Kuninkaantammen%20puukerrostalotontti%20Helene_A3-5.jpg-me

Läm­min­hen­ki­nen puu­ker­ros­ta­lo­kort­te­li

Nimimerkillä viitataan suomalaiseen modernismin aikakauden taidemaalariin Helene Schjerfbeckiin. Hän on erityisen tunnettu taiteensa inhimillisestä otteesta, jossa keskeisellä sijalla ovat intiimien tilanteiden ja ihmisen sisäisen elämän kuvaus. Helene Schjerfbeck toi taiteessaan esiin ihmisten yksilöllisyyden ja tunteiden syvyyden. Hän kuvasi ihmistä aidosti ja kohteensa aina hyväksyen. Hänen käyttämänsä väripaletti oli pelkistetty, herkkä ja aistillinen. Sille oli tyypillistä murretut harmaan sävyt, joita täydensivät tarkkaan valitut maanläheiset tehostevärit.


Puukortteli Helenen suunnittelu pohjautuu rakennuspaikan lähiympäristön arvostamiseen ja siihen sovittautumiseen. Näin ollen se liittyy luontevasti osaksi ympäristöään samalla kun sillä itsellään on omaleimainen karaktääri. Puukortteli Helene kunnioittaa asukkaiden erilaisuutta ja luo edellytyksiä yksilöllisen elämäntavan toteuttamiselle.


Puukortteli Helenen värimaailma heijastelee Schjerfbeckin tuotantoa: hienostuneiden harmaiden vastapainona loistaa murretut vihreät, turkoosit, sekä keltaokran ja punertavan pilkahdukset. Näin puukortteli Helene vastaa monivivahteisella tavalla kaupungin tavoitteeseen korttelin värikkyydestä.